1 . ترازیاب نقشه برداری

ترازیاب نقشه برداری یک وسیله اپتیکال است که  جهت تعیین اختلاف ارتفاع بین دو یا چند نقطه نسبت به هم و یا نسبت به یک سطح مبنا در نقشه برداری و یا ساخت و ساز استفاده می‌گردد. ترازیاب‌های آبی (Water Level) از جمله اولین ترازیاب‌هایی بودندکه در ساختمان سازی مورد استفاده قرار‌ می‌گرفتند. امروزه این ترازها جای خود را به ترازهای شیشه‌ای حبابی فعلی داده‌اند.

اما ترازیابی اپتیکال (Optical Level) ترازیابی است که برای فرآیند نقشه برداری مورد استفاده قرار‌ می‌گیرد. همانطور که حتما دیده‌اید این ترازها بر روی سه‌ پایه مخصوص نصب شده و با سه پیچ تنظیم محور نشانه روی دوربین به صورت افقی قرار می‌گیرد. امروزه ترازیاب‌ها در دو نوع آنالوگ و دیجیتال تولید می‌شوند.

2 . دوربین نقشه برداری

به طور کلی دوربین‌ نقشه برداری به دو دسته دوربین ترازیاب یا همان نیوو و دوربین زاویه‌یاب یا به اصطلاح تئودولیت تقسیم می‌شود. امروزه و با پیشرقت تکنولوژی دوربین‌های توتال استیشن ساخته شده اند که همزمان کار ترازیابی و زاویه سنجی را انجام می‌دهند. در این قسمت به صورت خلاصه با انواع دوربین نقشه‌برداری آشنا خواهیم شد.

دوربین نقشه برداری نیوو یا ترازیاب

کاربرد دوربین نیوو برای اندازه‌گیری اختلاف ارتفاع بین دو نقطه و تعیین ارتفاع نقاط مورد نظر است. دوربین نیوو علاوه بر خود کنسول دوربین که معمولا از دو عدسی شیئی و چشمی درست شده است، شامل تراز و سه پایه مخصوص نیز می‌شود. اما در نیوو از کجا متوجه می‌شویم که نقطه تراز است؟ بر روی عدسی شیئی دوربین نقشه برداری نیوو یا ترازیاب دو تار به نام ریکتول وجود دارد که بر هم عمود هستند و در صورتی که نقطه مورد نظر تراز باشد، این دو خط کاملا صاف هستند.

علاوه بر موارد گفته شده دوربین نقشه برداری نیوو یا ترازیاب یک تراز کروی، دو تراز لوبیایی در طرفین و سک شاغول کوچ هم در وسط سه پایه متحرک خود دارد.

دوربین نقشه برداری تئودولیت یا زاویه سنج

تعیین زاویه و فاصله در فرآیند نقشه برداری توسط دوربین تئودولیت یا زاویه سنج انجام می‌شود. دوربین تئودولیت مانند دوربین نیوو از اجزائی مانند عدسی شیئی، عدسی چشمی و تراز کروی تشکیل شده است.

به عبارت دیگر دوربین نقشه برداری تئودولیت یکی از انواع دوربین نقشه برداری و یکی از ابزارهای مهندسی است که برای اندازه‌گیری زاویه‌های افقی و عمودی در شبکه‌های مثلث بندی‌شده به کار می‌رود که دارای دو نوع دیجیتال یا همان توتال استیشن و اپتیکی می‌باشد که تجربه نشان می‌دهد دوربین اپتیکی دارای دقت بیشتری است. با وجود حضور دوربین‌های توتال استیشن در بازار، به دلیل دقت بالای این دوربین کاربردهای فراوانی در رشته‌های مختلفی مهندسی مانند مهندسی عمران، مهدسی معماری و نقشه برداری دارد.

دوربین نقشه برداری توتال استیشن

دوربین توتال استیشن (Total Station)، همانطور پیش‌تر گفته شد از ترکیب عملکرد دو دوربین نییو و تئودولویت تشکیل شده است. در حقیقت با استفاده از دوربین نقشه‌برداری توتال استیشن اندازه‌گیری ارتفاع، زاویه و فاصله افقی به صورت هم‌زمان قابل انجام است. این دوربین‌ها در دو نوع اپتیکال و دیجیتال در بازار موجود هستند که نوع دیجیتال آن به علت افزایش راحتی کار، تهیه خروجی از داده‌ها و امکان استفاده از داده‌ها در نرم‌افزارهای گزارش‌گیری مهندسی، بسیار پرکاربرد و پرطرفدار شده است. اما به نظر بسیاری از مهندسان نقشه‌برداری، دقت دوربین نقشه‌برداری توتال استیشن اپتیکال بسیار بیشتر است و به همین خاطر هنوز در بسیاری از نقاط جهان از دوربین‌های اپتیکی نیز استفاده می‌شود.

7 کاربرد اساسی‌ نقشه‌برداری در ساختمان‌سازی

خدمات نقشه برداری در همه فرآیند ساختمان‌سازی تاثیر‌گذار است. در این بخش مهم‌ترین کاربرد‌های نقشه برداری ساختمان در ساختمان‌سازی را به شما معرفی‌ می‌کنیم.

. بررسی و تعیین حدود اربعه و مساحت وضعیت موجود زمین و مطابقت با سند ثبتی

. همکاری با تیم طراحی و معماری و تعیین بهترین مکان احداث ساختمان

. جانمایی و پیاده‌سازی سایت پلان و محل فونداسیون بر اساس دستور نقشه شهرداری

. کنترل اجرایی گودبرداری، خاکبرداری و خطوط تراز بسترسازی

. جانمایی و کنترل موقعیت محورهای سازه، ستونها و اسکلت فلزی و بتنی

. کنترل تراز بتن، تاسیسات ساختمانی، سقف کاذب و مانند آن

. پیاده‌سازی نما‌های پیچیده طراحی، رمپ‌ها و سایر اجزای فنی ساختمان

گروه ساختمانی خاک مهندس محمد نظری

گروه ساختمانی خاک مهندس محمد نظری، کلیه خدمات ساختمانی نظیر طراحی و معماری ساختمان، اخذ مجوزات ساختمانی، طراحی دکوراسیون داخلی، نوسازی و بازسازی ساختمان را با بالاترین کیفیت ارائه می‌دهد.

گروه ساختمانی خاک مهندس محمد نظری، با سابقه‌ای درخشان در انجام پروژه‌های متنوع ساختمانی در خدمت شماست.

شما می‌توانید برای کسب آخرین اخبار و اطلاعات حوزه قوانین و مقررات ساختمانی، مشاوره تخصصی در تمامی حوزه‌های ساختمانی، انجام پروژه ساختمانی خود و مشارکت در ساخت و ساز و سرمایه گذاری با کارشناسان ما درگروه ساختمانی خاک  تماس بگیرید.

نویسنده: مهندس زهرا نیکجو