از آن جایی که صنعت ساختمان در اقتصاد کشور نقش اساسی و مهمی دارد، صاحب نظران در این زمینه همیشه به دنبال ارتقاء سطح کیفی آن بوده‌اند. این موضوع سبب ایجاد گستردگی در انواع نقشه برداری ساختمان شده است. به طور کلی نقشه برداری ساختمان یک فرآیند علمی و تخصصی است که طبق آن اندازه‌گیری دقیق و تعیین موقعیت نسبی و مطلق هر سازه در مقیاس مختصات دکارتی XYZ یا در مقیاس طول و عرض جغرافیایی مشخص می‌شود. در این مقاله از سری مقالات سایت پارسلند سعی کرده‌ایم شما را با فرآیند انواع نقشه برداری ساختمان، تجهیزات نقشه برداری ساختمان و نکات قابل توجه آن آشنا کنیم. همراه ما باشید.


اصول نقشه برداری ساختمان

شاید دقیقا ندانید اما حتما دیده‌اید که نقشه برداری ساختمان چگونه انجام می‌شود. به طور کلی نقشه برداری در قالب دو مرحله اساسی انجام می‌شود. مرحله اول مرحله برداشت اطلاعات و تجزیه و تحلیل زمین و سازه است و مرحله دوم که طبق آن نتایج مرحله اول توسط کارشناسان ارائه می‌شود. اما در این دو مرحله از اصول نقشه برداری ساختمان دقیقا چه اتفاقی می‌افتد؟ در ادامه این بخش از مقاله با پاسخ به این سوال همراه ما باشید.

اصول نقشه برداری؛ مرحله اول، برداشت

در این مرحله متخصص نقشه برداری با استفاده از ابزار و تجهیزات مورد نیاز مانند ژالن، شاخص (میر)، متر و دوربین نقشه برداری اقدام به نقشه برداری و ثبت مشخصات زمین، مشخصات سازه، زوایا، طول و عرض جغرافیایی و مواردی از این دست می‌کند. برای انجام صحیح این پروسه، نقشه‌بردار ابتدا نقطه‌ای مشرف به نقاط مورد بررسی را انتخاب می‌کند.

 نقشه بردار پس از تراز کردن دوربین نقشه برداری، دستیار خود را به نقاط مورد نظر می‌فرستد و کمک نقشه بردار شاخص را که خط‌کشی بلند به طول 3 تا 4 متر است تراز می‌کند و در نهایت نقشه‌بردار به اصطلاح اقدام به برداشت می‌کند. در فرآیند برداشت، نقشه‌بردار اطلاعاتی نظیر ارتفاع، زاویه و مختصات جغرافیایی نقطه مورد نظر و فاصله دوربین و شاخص را اندازه‌گیری و ثبت می‌کند. نقشه‌بردار برای اندازه‌گیری فاصله دوربین و شاخص از متر لیزری استفاده می‌کند.

اصول نقشه برداری؛ مرحله دوم، ارائه نتایج کارشناسی

در این مرحله از نقشه برداری ساختمان با استفاده از مشخصات به دست آمده در مرحله قبل، نقشه زمین، مقاطع طولی و عرضی در قالب جدول و داده‌های دقیق به کارفرما ارائه می‌شود.